Εξετάσεις Γονιμότητας για τη Γυναίκα

Απαραίτητες εξετάσεις για τη γυναικεία υπογονιμότητα iolife

Εάν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ελεύθερης σεξουαλικής επαφής δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητη η συνδρομή ειδικού για αξιολόγηση και θεραπεία της υπογονιμότητας

Απαραίτητες εξετάσεις

Οι εξετάσεις γονιμότητας της γυναίκας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχος ωορρηξίας
 • Υστεροσαλπιγγογραφία
 • Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία.
 • Εξετάσεις Υπερηχογραφικής απεικόνισης
 • Λαπαροσκόπηση
 • Υστεροσκόπηση
 • Γενετικός έλεγχος
 • Έλεγχος ωοθηκικού αποθέματος

Έλεγχος ωορρηξίας

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος, αν και η μέθοδος τείνει λόγω περιορισμένης ακρίβειας σήμερα να εγκαταληφθεί, είτε με τεστ ούρων που ανιχνεύει την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία εμφανίζεται πριν από την ωορρηξία, είτε υπερηχογραφικά. Ελέγχονται επίσης τα επίπεδα άλλων ορμονών, όπως της Προλακτίνης.

 

Υστεροσαλπιγγογραφία

Εκτιμάται η διαβατότητα και ανατομία των σαλπίγγων, καθώς και της ενδομητρικής κοιλότητας. Αν βρεθούν ανωμαλίες, χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση.

Διενεργείται από ακτινολόγο, ο οποίος μέσω ενός απλού καθετήρος που εφαρμόζει στον τράχηλο της μήτρας διοχετεύει στο εσωτερικό της μήτρας ένα ακτινοσκιερό υγρό, το οποίο περνώντας διαγράφει το σχήμα της μήτρας και την πορεία των σαλπίγγων κατά την διάρκεια λήψεως ακτινογραφίας. Έτσι κυρίως μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές και με αρκετή ακρίβεια εάν η λειτουργικότητά τους περιορίζεται από παρουσία συμφύσεων.

Η εξέταση γίνεται καλύτερα από το τέλος της περιόδου έως και λίγο πριν την ωορρηξία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Συνοδεύεται από ελαφρύ πόνο και για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν η γυναίκα να πάρει ένα ελαφρύ παυσίπονο με σπασμολυτικό λίγο πριν την εξέταση.

 

Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία

Η πιο καινούργια αυτή εξέταση είναι ότι και η υστεροσαλπιγγογραφία μόνο που γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο γυναικολόγο, ο οποίος ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όπως ο ακτινολόγος διοχετεύει στην μήτρα ένα ειδικό υγρό ή αφρό και ταυτόχρονα παρατηρεί μέσω διακολπικού υπερήχου το πως αυτό διοχετεύεται από την μήτρα προς τις σάλπιγγες. Είναι μια σχετικά ανώδυνη εξέταση που γίνεται σε επίπεδο εξωτερικού γυναικολογικού ιατρείου και διαρκεί ελάχιστα λεπτά. Η εξέταση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω του ότι είναι ανώδυνη και δεν περιλαμβάνει έκθεση σε  ακτινοβολία.

 • Δεν επιβαρύνει την γυναίκα με ακτινοβολία όπως η κλασσική σαλπιγγογραφία
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας, εξαιτίας της φύσης του ειδικού υποαλλεργικού αφρού
 • Έχει ελάχιστη έως μηδενική ενόχληση κατά την εξέταση
 • Έχει σύντομη διάρκεια
 • Πραγματοποιείται ταυτόχρονα κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών και λαμβάνονται παράλληλα πληροφορίες για την κατάσταση των οργάνων αυτών

 

Εξετάσεις Υπερηχογραφικής απεικόνισης

Το Πυελικό υπερηχογράφημα εξετάζει πιθανές βλάβες στη μήτρα (ινομυώματα), τις ωοθήκες (κύστεις) και κάποιες φορές στις σάλπιγγες (υδροσάλπιγγες). Ανάλογα με τα ευρήματα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει περεταίρω διερεύνηση.

 

Λαπαροσκόπηση

Μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για έλεγχο σαλπίγγων, ωοθηκών και μήτρας. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να εντοπίσει ενδομητρίωση, συμφύσεις, αποφράξεις ή ανωμαλίες των σαλπίγγων. Πρέπει ιδανικά να διενεργείται σε κάθε ζευγάρι, όπου μετά από ενδελεχή έλεγχο δεν ανευρίσκεται αίτιο για την υπογονιμότητα (υπογονιμότητα αγνώστου αιτιολογίας).

 

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για ενδοσκόπηση της μήτρας, όπου ελέγχεται η ενδομήτρια κοιλότητα για πιθανά προβλήματα (όπως πολύποδες, συμφύσεις, ινομυώματα), τα οποία και αντιμετωπίζονται κατά την διάρκεια της επέμβασης. Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει είτε μόνη της, είτε κατά την ίδια χρονική στιγμή που διενεργείται μια λαπαροσκόπηση.

 

Γενετικός έλεγχος

Ο γενετικός έλεγχος εξακριβώνει αν υπάρχει γενετικό ελάττωμα που προκαλεί υπογονιμότητα.

 

Έλεγχος ωοθηκικού αποθέματος

Πρόκειται για έλεγχο του αριθμού των πιο προχωρημένων αναπτυξιακά, τριτογενών ωοθυλακίων που έχουν απομείνει στις ωοθήκες. Αυτό γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο και μας δίνει μια εικόνα της ωοθηκικής ηλικίας μιας γυναίκας. Επίσης παρόμοια εικόνα για τα αποθέματα ωαρίων μιας γυναίκας μας δίνει και η μέτρηση της αντιμυλλερίου ορμόνης στο αίμα (A.M.H.), η οποία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.

Σχετικά Θέματα

©2024  finad sa logo Finead SA


  (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

  skype icon iolife

   (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

   Log in with your credentials

   Forgot your details?