Φυσικός Κύκλος

iolife - φυσικός κύκλος - υπερηχογράφημα σε γυναικεία κοιλιά

Η διαδικασία της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο, αποτελεί μία σχετικά απλή διαδικασία

Η διαδικασία της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο, αποτελεί μία σχετική απλή διαδικασία και συνίσταται στα παρακάτω βήματα.

 • Η γυναίκα παρακολουθείται με υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του κύκλου της (τρεις φορές περίπου).
 • Μόλις το κυρίαρχο ωοθυλάκιό της φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος (άνω των 18 χιλιοστών), τότε χορηγείται μία μόνο δόση HCG εφάπαξ τα μεσάνυχτα, για την ωρίμανση του ωαρίου.
 • 32-36 ώρες μετά η γυναίκα προσέρχεται στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πραγματοποιείται η λήψη του ωαρίου υπό υπερηχογραφικό έλεγχο.
 • Αμέσως μετά, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές της.

Το ωάριο ανευρίσκεται στο 80% των περιπτώσεων και ακολουθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου με το σπέρμα του συντρόφου. Εφόσον το ωάριο γονιμοποιηθεί, το έμβρυο καλλιεργείται στο εργαστήριο (in vitro) και εάν η ανάπτυξή του είναι κατάλληλη τότε  μεταφέρεται στη μήτρα έως την 5η ημέρα της καλλιέργειας.

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο αποτελεί θεραπεία εκλογής σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών:

 • Μία από τις πιο ενδεδειγμένες περιπτώσεις γυναικών είναι εκείνες που για ιατρικούς λόγους, όπως π.χ. ιστορικό Ca μαστού, ενδομητρίου ή ωοθηκών, έχουν αντένδειξη να πάρουν ορμόνες.
 • Δεύτερη κατηγορία αποτελεί εκείνη στις οποίες οι γυναίκες έχουν ήδη δοκιμάσει τα κλασσικά φάρμακα της εξωσωματικής με φτωχή ανταπόκριση ή αντίθετα είχαν υπερδιέγερση των ωοθηκών, η οποία αποτελεί μία κοινή επιπλοκή της εξωσωματικής.
 • Τέλος, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο αποτελεί ιδανική λύση σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας ή με προδιάθεση για πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει νόημα η χορήγηση φαρμάκων που πρακτικά είναι παραλλαγές της FSH.

Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο από τη στιγμή της ωοληψίας δε διαφέρουν από τα ποσοστά επιτυχίας μετά από διέγερση των ωοθηκών.

Σχετικά Θέματα

©2024  finad sa logo Finead SA


  (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

  skype icon iolife

   (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

   Log in with your credentials

   Forgot your details?