Γιατί δε Μένω Έγκυος;

ζευγάρι με γιατρό iolife

Με τον όρο υπογονιμότητα, περιγράφουμε τη μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από 1 έτος (12 μήνες) συχνών ελεύθερων σεξουαλικών επαφών

Ο προγραμματισμός για εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολος. Εάν είστε έτοιμοι  να γίνετε γονείς αλλά φαίνεται να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επίτευξη εγκυμοσύνης, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε συμβουλές από έναν ειδικό γονιμότητας.

Η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Οι άνδρες μπορούν επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Για να αναζητήσει ένα ζευγάρι συμβουλές για διαδικασία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Το ζευγάρι να προσπαθεί για τεκνοποίηση για τουλάχιστον 12 μήνες (εάν η ηλικίας της γυναίκας είναι άνω των 36 ετών το χρονικό διάστημα περιορίζεται στους 6-8 μήνες)
 • Να υπάρχει συχνότητα επαφών κάθε 2 με 3 ημέρες σε όλη τη διάρκεια του κύκλου
 • Να υπάρχει ιστορικό αποβολών

Ο όρος υπογονιμότητα αποκτά έννοια όταν έχουμε εξαντλήσει τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης και πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια. Τότε θα πρέπει το ζευγάρι να αρχίσει τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Η διερεύνηση πρέπει να ξεκινήσει μετά από τουλάχιστον 12 μήνες προσπαθειών, εκτός και αν συντρέχει ήδη γνωστός ιατρικός λόγος.
Εάν ένα ζευγάρι έχει ένα προφανές ιατρικό πρόβλημα που επηρεάζει την ικανότητά του να συλλάβει, όπως απουσία περιόδων, σεξουαλική δυσλειτουργία, ιστορικό πυελικής νόσου ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να ξεκινήσει  αμέσως την αξιολόγηση της υπογονιμότητας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις γυναικών των οποίων η ηλικία υπερβαίνει τα 36 έτη και επειδή οι πιθανότητες να γίνει φυσιολογική σύλληψη μειώνονται, η διερεύνηση των αιτιών υπογονιμότητας θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα των 12 μηνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να ξεκινήσει η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής στους 6-8 μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών. Η έγκαιρη ανεύρεση πιθανών αιτιών δυσκολίας σύλληψης θα σας βοηθήσει να επιλέξετε με ηρεμία τη σωστή θεραπεία και να έχετε υψηλότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Σχετικά Θέματα

©2024  finad sa logo Finead SA


  (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

  skype icon iolife

   (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

   Log in with your credentials

   Forgot your details?