Ορμονικός Έλεγχος

ορμονικός έλεγχος iolife

Ο ορμονικός έλεγχος είναι μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα των ορμονών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος

Όταν διαπιστώνονται προβλήματα γονιμότητας σε ένα ζευγάρι, μία από τις εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός είναι ο ορμονικός έλεγχος του άνδρα.

Τι είναι ο ορμονικός έλεγχος
Ο ορμονικός έλεγχος είναι μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα τεστοστερόνης, FSH, LH, προλακτίνης, TSH, οιστραδιόλης και κορτιζόλης, των ορμονών δηλαδή που παράγονται από την υπόφυση, τον υποθάλαμο και τους όρχεις και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος.

 

Ορμονικός έλεγχος και υπογονιμότητα
Ο οργανισμός παράγει ειδικές ορμόνες τις γοναδοτροπίνες, οι οποίες βοηθούν τους όρχεις να παράγουν με τη σειρά τους τεστοστερόνη, που είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση ικανού αριθμού σπερματοζωαρίων. Εάν η υπόφυση δεν παράγει σωστά γοναδοτροπίνες, τότε επηρεάζεται άμεσα και η γονιμότητα. Έτσι, για παράδειγμα, η μειωμένη παραγωγή FSH θα επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενώ η μειωμένη παραγωγή LH θα επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Η κανονική λειτουργία της υπόφυσης συχνά διαταράσσεται από την παρουσία καλοήθη όγκου της υπόφυσης, που καθώς μεγαλώνει καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων και των γοναδοτροπινών. Συχνά, η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά όταν ο άνδρας παρουσιάζει κάποια γενετική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Kallmann.

Προετοιμασία

Κάποιες ουσίες, όπως τα ανδρογόνα, τα αντιεπιληπτικά, τα βαρβιτουρικά, η κλομιφαίνη και τα οιστρογόνα, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα αποτελέσματα του ορμονικού ελέγχου, γι’ αυτό επιβάλλεται η ενημέρωση του γιατρού σχετικά με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ακολουθείται. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, ίσως κριθεί σκόπιμη η διακοπή των φαρμάκων πριν την εξέταση.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να καθορίσει την ώρα της ημέρας κατά την οποία πρέπει να γίνει η εξέταση. Τα επίπεδα των ορμονών είναι υψηλότερα το πρωί. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο η αιμοληψία να γίνεται μεταξύ 7 και 10 π.μ. Ίσως πάλι να ζητηθεί επανάληψη του ελέγχου σε διαφορετική ώρα, ώστε να παρακολουθείται η αλλαγή των ορμονών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαδικασία

Η αιμοληψία θα γίνει εφόσον πρώτα καθαριστεί η περιοχή που θα τρυπηθεί. Το αίμα λαμβάνεται με αποστειρωμένη βελόνα από μια φλέβα στο εσωτερικό του αγκώνα ή στο πίσω μέρος του χεριού

Αποτελέσματα

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται σε σύγκριση με τις τιμές αναφοράς του εργαστηρίου για κάθε ορμόνη ξεχωριστά. Από αυτά τα αποτελέσματα ο γιατρός θα μπορέσει να έχει μια αρκετά σαφή εικόνα για τους λόγους που επηρεάζουν αρνητικά την σπερματογένεση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αποκατάσταση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας, προσφέροντας σε αρκετές περιπτώσεις, οριστική λύση.

Σχετικά Θέματα

©2024  finad sa logo Finead SA


  (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

  skype icon iolife

   (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

   Log in with your credentials

   Forgot your details?