1. Με τη γέννηση παιδιού μετά από χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, κρυοσυντήρηση ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση
 2. Με την αφαίρεση και κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, θεραπεία του καρκίνου του μαστού και την επιτυχή ορθοτοπική επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού

Στο ΙΑΣΩ και στην Institute of Life – IASO πραγματοποιούνται οι πιο εξελιγμένες και καινοτόμες μέθοδοι στο πλαίσιο της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας. Αναφορικά με την διατήρηση γονιμότητας, επιτελείται ένα σπουδαίο έργο καθώς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως Χειρουργοί Μαστού, Μαιευτήρες / Γυναικολόγοι ειδικοί στην αναπαραγωγή και Ογκολόγοι από διάφορα Τμήματα όπως το Κέντρο Μαστού, το Ογκολογικό Συμβούλιο και τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO συνεργάζονται για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Τις τελευταίες μέρες δύο περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

 1. Την Δευτέρα 1/11/2021 γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ ένα υγιέστατο αγοράκι από 39χρονη μητέρα που ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού, έκανε κρυοσυντήρηση ωαρίων και επετεύχθη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ασθενής χειρουργήθηκε από τον κ. Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, Διευθυντή της Β΄ Κλινικής Μαστού του ΙΑΣΩ, το 2018. Μετά το χειρουργείο υπεβλήθη στην Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life-IASO σε θεραπεία για διατήρηση γονιμότητας από τον κ. Ιάκωβο Σούση, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ιατρό Αναπαραγωγής. Χωρίς καθυστέρηση της θεραπείας για τον καρκίνο και με τη χρήση ειδικού προσωποποιημένου πρωτόκολλου πραγματοποιήθηκε ήπια διέγερση των ωοθηκών. Ελήφθησαν αρκετά ωάρια προς κατάψυξη, διατηρώντας χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων, ανάλογα ενός φυσικού κύκλου.

Ενάμισι χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου, και κατόπιν αδείας του ογκολογικού συμβουλίου, τα ωάρια αποψύχθηκαν και γονιμοποιήθηκαν. Μετά την εμβρυομεταφορά επετεύχθη κύηση, η οποία εξελίχθηκε χωρίς καμία επιπλοκή και οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου αγοριού, βάρους 2.880 γραμμαρίων.

 

 1. Την Τετάρτη 3/11/2021 πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ η πρωτοποριακή ορθοτοπική επανατοποθέτηση ωοθηκικού ιστού από τον κ. Παναγιώτη Ψαθά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ειδικό Αναπαραγωγής σε γυναίκα που είχε διαγνωστεί με κακοήθεια μαστού. Ο ωοθηκικός ιστός αφαιρέθηκε και κρυοσυντηρήθηκε στην τράπεζα Κρυοσυντήρησης της Institute of Life – IASO. Το ογκολογικό συμβούλιο της Β’ Κλινικής Μαστού του κ. Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενέκρινε την επανατοποθέτηση του τμήματος της ωοθήκης, η οποία έγινε λαπαροσκοπικά. Το τμήμα αυτό είχε αφαιρεθεί με σκοπό την διατήρηση της γονιμότητας, πριν την διενέργεια της θεραπείας για την αντιμετώπιση της κακοήθειας του μαστού. Τμήμα της κρυοσυντηρημένης ωοθήκης αποψύχθηκε και πραγματοποιήθηκε παθολογοανατομικός έλεγχος πριν την επανατοποθέτησή της στην εν λόγω γυναίκα.

 

Όλες οι ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ή και άλλες μορφές καρκίνου μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, καταψύχοντας ωάρια και ωοθηκικό ιστό. Στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, εφόσον το επιθυμούν, να αποκτήσουν παιδιά.

Στην πρώτη περίπτωση η κατάψυξη ωαρίων οδήγησε την ασθενή στο να κρατάει στην αγκαλιά της τον γιο της. Στην δεύτερη περίπτωση η επέμβαση ορθοτοπικής επανατοποθέτησης ωοθηκικού ιστού χαρίζει την ελπίδα σε πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κακοήθεια να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να νιώσουν στο μέλλον τη χαρά της τεκνοποίησης.

©2024  finad sa logo Finead SA


  (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

  skype icon iolife

   (!) Παρακαλούμε ΜΗΝ εισάγετε σε αυτό το πεδίο προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα υγείας.

   Log in with your credentials

   Forgot your details?